Julelys Til Flagstang

Gode råd til en billig jul

For mange familier på overførelsesindkomst eller med en stram økonomi, kan julen ofte føles som en økonomisk byrde fremfor en hyggelig årlig fejring. 

Forventningspresset og kravene om at give dyre gaver og holde et overdådigt juleforlorent bord kan være svært at leve op til.

Men heldigvis behøver julen slet ikke at være så forbundet med stort forbrug og tunge omkostninger. Med lidt kreativitet og tilpasningsevne kan man sagtens skabe en hyggelig og mindeværdig julefest uden at lægge for meget beslag på jordklodens ressourcer.

Julegaver

Start med at nedjustere forventningerne til gaver. Sæt en rimelig prisgrænse i familien og bliv enige om at holde antallet af gaver på et fornuftigt niveau. Bedre nogle få men velovervejet gaver end en overflod af dårlig kvalitet og dyre panter.

Derefter kan I alle sammen kigge efter alternative gaveidéer. Second hand-varer som bøger, møbler, håndværktøj og hobbygrej har ofte rigtig god kvalitet og finder man dem brugt, skorter det ikke på bæredygtighed. De fleste loppemarkeder og genbrugsbutikker har utrolig meget at byde på til lave priser.

Selvfølgelig er håndlavede gaver også både hyggelige og miljørigtige at give og modtage. Hæklede, syede, strikkede eller vævede ting viser omtanke, og bager- eller syltningsprojekter kan også gøres til fælles hyggestunder hen over julemåneden.

Juletraditioner

Mange juletraditioner behøver slet ikke at koste så forfærdeligt meget. Julehygge som vintervandreture, udendørs aktiviteter i naturen med kælk eller skihytteture kan stort set gøres gratis eller med meget lave udgifter.

På hjemmefronten kan I lave juledekorationer af ting I finder udenfor: grankviste, kogler, kattejakker, mos og andre naturmaterialer. Klip julekalendere og kræmmerhuse ud af papkasser eller avispapir. Børnene kan måske lave dukkefamilie og dukkehus af remedier.

Find gamle juleklassikere og sjove film og serier til streaming eller på biblioteket, og så har I gavnlige aktiviteter og juleunderholdning til mange aftener. Måske også frugt- og nøddeskåle, så der er sunde snacks at nyde under filmhyggen.

Julemaden

Når det kommer til selve julemåltidet, er der bestemt muligheder for at holde basaren nede – uden at miste den helt store julefornemmelse og stemning.

Jo mere I fokuserer på traditionelle, simple råvarer fra nærområdet, desto billigere blir udgifterne. Tænk rodfrugter, kål, gulerødder, løg og kartofler som hovedattraktioner. Evt. suppleret med svinekød eller vildt, hvis det er inden for budgettet. Brug også rester, f.eks. kødslagterens biprodukter som indmad og kodillerkød til fyld og syltning.

Udnyt allesammen råvarebunker og -tilbud forud for højtiden til at lave lækkerier og bævregemmer som sylte, geleer, syrninger og gåsemåltidet kan strækkes over flere dage. Måske bakker andre med at supplere med et par æbler, et andelår eller nogle lækkeriposer.

Undgå madspild og slå resterne sammen til opfindsomme rester, fx boller i karry, risængretter, gulerodsmousse, grøntsagsrester som frittere. Sælg evt. overskydende ind for at hæve lidt returnerings-obligationer til den næste indkøbstur.

Når det gælder selve serveringen, så genbrug alt hvad der kan genbruges af service og bestik fra tidligere år. Du behøver ikke investere i dyr engangsservice – både miljøet og økonomien takker for flergangssystemerne.

Med lidt opfindsomhed kan man altså sagtens holde både fornuftig jul og fornuftige budgetter i år – uden at gå på kompromis med juleånden, samværet og traditionerne. Man skal bare turde gøre lidt ud af tingene selv, nytænke gaveræset og ikke lade juleforventningspresset kværke kontanthjælpen. Så kan man stadig holde sig en højborg af hygge.

Få flere gode råd til hvordan man lever sparsomt og bæredygtigt på travelgreen.dk.